El llibre La maleta. Contes no misògins, està organitzat com un cicle contístic en el qual cada conte té entitat pròpia i alhora forma part de la totalitat. El recull és un intent d’explicar la violència de gènere a partir de la construcció del món des d’una perspectiva patriarcal i misògina que provoca una forta pressió social en els diferents estadis evolutius d’una dona: infància, adolescència i maduresa. El contingut dels contes vol allunyar-se dels tòpics, sense defugir els llocs comuns on conflueix aquesta xacra social, un repte que La maleta entoma amb cinc microrelats i catorze contes, el darrer dels quals dona nom al volum.
“l’autora del recull que teniu entre mans ha fet una feina de precisió. Una feina difícil. A partir d’una temàtica tan dura com la violència de gènere, que en molts casos corre el perill de produir una literatura massa estereotipada, encara que necessària, aconsegueix presentar una autèntica galeria de dones, i també d’homes, infants, i fins i tot un objecte, com la inoblidable Maleta que dona nom al recull, sense caure gens en el tòpic (…) Està molt ben confegit, pensat i escrit. Té drama, humor, denúncia social, és al mateix temps intimista i extravertit, desvetlla la curiositat, la indignació i la tendresa, tot al mateix temps. Ah, i una altra cosa: conté un impressionant recull de cites de dones de diferents camps, a part del literari.”
Del Pròleg de Maria Rosa Nogué i Almirall, escriptora.
L’autora
Margarida Camprubí Vendrell (Gavà, 1957) És Psicòloga, llicenciada en arts dramàtiques i especialista en administració pública (UAB, Institut del Teatre, Esade). Ha dedicat la vida laboral i personal a lluitar per les desigualtats i a cercar nous models que ho possibilitin, com ho podem veure a l’assaig Després de Newton o en el Consell de les dones sàvies.
Ha rebut el primer premi El pot petit per “La malura dels cirerers“, el segon premi al Sant Jordi de Begues per “Vidres esmicolats”, i el primer premi del concurs d’arts Gavàmón pel poema “Drets”.
En el recull La maleta. Contes no misògins continua lluitant pels temes que sempre l’han commogut però ara des de la ficció.
Reviews
There are no reviews yet.